2017. február 11., szombat

3D falfestés

    Lakások belső tereinek otthonosabb légköréhez kitűnő eszköz a térnövelést és térérzetet erősítő faldekoráció. Régen a reprezentációt és az előkelőséget erősítette manapság ismét előkerült és a konfort érzet növelése miatt tapéták vagy egyéb fali poszterek helyett egyre többen választják az egyénre szabott falfestészeti megoldásokat. Attól függően hogy külső vagy belső térbe kerül egy falfestés, különböző anyagokkal kell dolgozni. Fő szempont azonban mindenképpen az, hogy vízoldhatatlan legyen a falkép. Külső tereken ráadásul még gondosabban meg kell válogatni a festék összetételét nehogy a fagy a csapódó eső és az erős napsütés hatására lekopjon kifakuljon a falfestés, továbbá táskásodás formájában hámlásnak ne induljon. A térnövelése szempontjából egy jól megszerkesztett falfestés annál jobban hat minél nagyobb méretben készül és leginkább akkor érvényesül ha az egész falfelületet ki is tölti. Az ilyen falfestmények be is csapják a szemlélődőt és azt az illúziót keltetik hogy a néző a táj előtt áll. Egy falfestmény elkészítése több szempont figyelembevételével történik. Függ a fal elhelyezkedésétől a helyiség funkciójától és méretétől, mindezek mellett a megrendelő kérése alapvetően meghatározza a témát. Viszont olyan esettel is találkozok ahol szabad kezet hagy a megrendelő és fejbólintással dönt a felvetett ötletek sorsa felől.    Általános szabály, hogy nagy egybefüggő  falfelületek a legalkalmasabbak  a horizontig elnyúló látképek alkalmazására. A kisebb falak mint lépcső forduló és válaszfalak kifestésre közelebbi és mozgalmasabb témák érvényesülnek jól. Azonban minden falfestmény készítéséhez alapul kell venni az előtér kidolgozását ugyanis erősíti az illúziót és biztosítja az átmenetet a belső tér és a falfestmény témája között.


Családi házak mellet vendéglátó egységek étkező helyiségeiben nagyon jó hangulat emelő hatással bír egy egy célirányosan megfestett falképen beilleszkedő tárgy. Növeli a tárgy illúzióját a gondosan kiszerkesztett árnyék rendszer. Ehhez a helység megvilágítása adja a lefőbb kiindulási alapot.


A falfestés menete

Munka felvételnél élőben kell látni a kifestendő teret, az ablakok elhelyezkedését, és a bútorok helyzetét. Tudni kell azt a fő nézőpontot ahonnan kényelmesen nézhető a falfestmény és ahonnan nem torzul a perspektíva. Az árak beállításához minden körülményt mérlegelni kell és függ a részletgazdagságtól. Általában belső falfelületeken 30  -50 ezer Ft/m² árral kell számolni. Egy nagyobb 8 m²  falfelület részletgazdag falestése eltarthat egy személynek akár 2 hónapig is. Ha sikerült a tulajdonossal megegyezni akkor elkezdődhetnek a munkálatok. Első lépésben egy kisebb látványtervet készítek ami alapján elindítható és variálható egy végleges falfestmény. Ha lefixálódott a téma és a látvány terv  akkor meghatározható a pontos ár és indulhat a munka. Szerencsére a falfestészet nem építkezés jellegű, nem jár különösebb porolással sem. Kevés helyet igényel emiatt nem kell átrendezni a teret.


Ha felkeltettem érdeklődését kérem hívjon a 06-30-33-44-834-es mobil számon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése